verhaal

Plotseling nierfalen is hartverscheurend

Posted on in verhaal

Nierfalen bij de kat kan beginnen zonder al te veel waarschuwingen, zoals we ontdekten op de avond van 9 januari 2007. Tegen de klok van 10.00 uur wist ik dat er iets vreselijk mis was met onze 11-jarige blue point Siamees, Minnie. Ze bezocht de kattenbak ongeveer elke 10 minuten. Ik bracht wat water naar haar toe dat ze gretig opdronk, maar nog steeds ging ze terug naar de kattenbak. Ik heb mijn man opgehaald en gezegd dat hij de dierenarts moet bellen om haar zo snel mogelijk bij de dierenarts te brengen. Normaal weegt ze zo weinig, dus uitdroging gebeurt zo snel.

Ik ging op weg naar mijn werk, hopend op het beste; misschien had ze net een urineweginfectie opgelopen. Dan konden ze haar gewoon wat antibiotica en vocht geven en aan het einde van de dag kon ze thuiskomen. Dit was de favoriete kat van mijn man en als klap op de vuurpijl was het zijn verjaardag.

Het hartverscheurende drama ontvouwde zich en we moesten een besluit nemen om te kiezen voor alles te doen wat we kunnen of om de natuur zijn gang te laten gaan. Na een dag bij de dierenarts te zijn geweest en de uitslag dat de prognose niet goed was, vroegen we wat het beste besluit was die we voor haar konden nemen. Onze dierenarts vertelde ons dat haar beste kans om hieruit te komen was om de hele nacht op de spoedeisende hulp te verblijven, zodat ze haar elk uur konden controleren. Op deze manier kon Minnie vloeistoffen en medicijnen krijgen zoals ze die nodig had. Vanwege het gemakkelijke karakter van Minnie, bezoekjes aan kattenshows en ze hield van mensen, dus de stress van de omgeving zou geen probleem voor haar zijn. Ik heb andere katten die het heel lang niet goed zouden doen in die omgeving. Dus hebben we haar naar de nachtopvang gebracht en mijn man haalde haar ’s morgens op en bracht haar weer naar onze dierenarts voor de dag. Ze wilde bij beiden niet eten, dus we hebben wat babyvoeding gekocht en haar gevoed in de ochtend en de avond pick-ups. De laatste keer dat we haar levend zagen was op de avond van de 12e. We waren heel hoopvol, omdat we veel tijd met haar hadden doorgebracht in de noodpatiëntenkamer waar we wachtten op de controle en de overdracht. We hadden haar gevoed en haar op de grond laten liggen, ze liep heen en weer tussen ons in, dus we konden haar steeds aaien. Minnie spinde heel die avond voor ons, misschien gewoon ons te laten weten dat alles goed komt. Dat was een goede laatste herinnering voor ons. Ze stierf de volgende dag, door een hartstilstand, ze hebben haar geprobeerd te redden door reanimatie en medicijnen maar konden haar nog steeds niet redden.

Zou ik dit opnieuw doen? Het antwoord daarop is misschien. Nummer één, het zou afhangen van het temperament van de kat. De twee katten die ik nu heb, nou, een zou een dag goed zijn, misschien tot de volgende dag, maar de andere zou helemaal doodsbang zijn en dat zou denk ik absoluut elke mogelijkheid van herstel beïnvloeden. Zoals, voor wat ik nu weet, ik denk dat ik Minnie op de 12e thuis had gebracht en haar in mijn armen had laten sterven.

Dit is wat ik heb geleerd. Ze moeten vocht hebben en ze moeten uiteindelijk gaan eten, maar die twee dingen verlagen hun temperatuur, wat de nieren belast. Ze kunnen vloeistoffen en medicijnen toedienen bij de kat, maar daarna zal het of moeten verbeteren of ze komen er niet bovenop. Terugkomend op alle opmerkingen van de dokter over het papierwerk dat ik gedurende de 4 dagen ontving, waren er enkele interessante feiten. Als ik ooit opnieuw zo’n crisis zou meemaken, zou ik vandaag de dag erg veel aandacht aan de cijfers besteden. Maar vooral zal ik de nierfalen bij de kat proberen te voorkomen door te zorgen dat mijn katten genoeg te drinken binnenkrijgen.